24-30 EYLÜL ULUSLARARASI İŞİTME ENGELLİLER HAFTASI
01 Ekim 2018

 

İşitme Engelliler Haftası nedeni ile İl Sağlık Müdürümüz Dr. Hasan ARSLAN ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürümüz Servet TÜREGÜN, Karaman İşitme Engelliler Derneğine ziyarette bulundu. Dernek Başkanı Ali Semiz, Karaman ilinde 700’ün üstünde işitme engelli olduğunu, dernek olarak 2005 yılından beri faaliyet gösterdiklerini ve bu faaliyetler kapsamında üyelerin topluma kazandırılmaya çalışıldığını belirtti. Aynı zamanda spor faaliyetlerinde de bulunduklarını ifade eden Semiz, birçok kere futbol, judo, yüzme, masa tenisi ve yüzme alanlarında takım olarak dereceye girdiklerini de ifade etti. Daha sonra Arslan ve Türegün ilgili talepler için gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti.

Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerin sağlanması amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir. Yenidoğan Tarama ve İşitme Tarama Programları, Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı da bunlardandır.

Her yıl ülkemizde yaklaşık 1.300.000 bebek doğmakta ve her bin bebekten 2-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. Yenidoğan İşitme Taraması ile doğumda mevcut olan işitme kaybı tespit edilebilmektedir.

Karaman Merkez ve merkeze bağlı Köylerde 62 okuldan yapılan Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programında, toplam 2944 öğrencinin, 2611 kişisine test yapılmış olup, sesleri duymayan 198 kişi hastaneye sevk edilmiştir. 380 kişinin ise riskli grupta olduğu için hastaneye sevki yapılmıştır. 138 kişi testi reddettiği için tarama yapılamamıştır. Test te verilen sesler 20 Db olup 500, 1000, 2000, 4000 Herz’dir. Her iki kulağa da verilmektedir.
İşitme sadece bebeklik döneminde değil çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahiptir. İşitme kayıpları hastalıklar, yaralanmalar ve işitme kaybına neden olan genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilmektedir. İşitme eğitim ve iletişim için en önemli bileşendir. Okul döneminde daha da önemli hale gelmektedir. Kalıcı işitme kaybı yaygınlığının okul-yaşı nüfusta binde dokuza yükseldiği bildirilmektedir. Bir ya da her iki kulakta kalıcı ya da geçici işitme kaybı okul-yaşı çocukların yüzde on dörtten fazlasını (yedide bir) etkilemektedir. Sadece bir kulakta işitme kaybı olması halinde bile sınıf tekrar oranı %37 olarak bildirilmektedir.

Dünyanın pek çok ülkesinde okul taramaları içerisinde; ulusal işitme taraması programları da yer almaktadır. Ülkemizde de işitme taramasının ilköğretimin 1. yılında, belirlenen protokoller çerçevesinde okul ortamında, işitme taraması konusunda eğitimli sağlık personeli tarafından tarama odyometri cihazı denilen uygulaması kolay, çocuğa hiçbir zararı olmayan, oyunla işitmesinin test edilmesi amaçlanmıştır.

İşitme Engelli bireylerimiz için sorunların çözümünde farkındalık oluşturmasını temenni ediyor, 24-30 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftasını kutluyor, bütün Engelli ve İşitme Engelli bireylerimize Engelsiz bir hayat, sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyoruz.

  • 1
  • 2