1 - 7 Ekim Emzirme Haftası
05 Ekim 2018

 

Anne sütü ve emzirmenin faydaları hakkında toplumu bilinçlendirmek ve bilgilendirmek amacıyla 1 – 7 Ekim tarihleri arası Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır. Emzirmenin sayılamayacak kadar sağlık faydalarının yanı sıra anne ile bebek arasındaki iletişimin güçlenmesine, bebeğin hayatının bütün süreçlerinde hem duygusal hem de fiziki olarak güçlü ve sağlıklı bir birey olarak hayata daha sağlam tutunduğu araştırmalar ve bilim adamları tarafından her platform ve oturumda paylaşılmaktadır. En ucuz ve en kaliteli besin olan anne sütü bebeği sağlıklı bir birey yaparken anneyi de bir çok hastalıktan korumaktadır. Sağlıklı toplumun şekillenmesinde en önemli unsurlar arasına yerleştirilen anne sütü ve emzirmenin öneminin vurgulanması için 1 – 7 Ekim tarihleri arasında bir çok eğitim toplantısı yapılırken, yazılı ve görsel araçlar kullanılarak toplumda Emzirmenin Faydaları hakkında bilinçlenme ve farkındalık seferberliği dikkati çekmektedir. Bu amaçla Sağlık Müdürlüğümüz, Devlet Hastanemiz ve diğer birimlerimizce eğitim amaçlı bir çok etkinlik düzenlemektedir.

Müdürlüğümüze bağlı Karaman Devlet Hastanesi'nde uygulanmakta olan Bebek Hemşireliği Uygulaması 24 saat kesintisiz devam ettirilmektedir. Doğumun gerçekleşmesinden taburculuk sürecine kadar doktor istemi doğrultusunda yeni doğanın ve hasta bebeğin tedavisini ve bakımını planlamak, uygulamak ve değerlendirmek, anne ve diğer aile üyeleriyle bebeğin uyumunu sağlamak, bebeğin sağlığını korumak ve geliştirmek için bakımın her düzeyinde aileye rehberlik etmek, sağlık eğitimini planlamak, uygulamak (anne sütü ve önemi, emzirme tekniği, meme bakımı, yeni doğan tarama testleri, büyüme ve gelişme, kazaları önleme, aşılama, izlem ve kontroller. vb) yeni doğan ve ailesini, taburculuğa ve evde bakıma hazırlamak anne ve bebeğin evde izlemini sağlamak Bebek Hemşiresinin görevlerindendir.

Karaman Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Naime SAYDAM, Yeni Doğan Yoğun Bakım Sorumlusu Asiye ARISOY ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Dr. Ayşe Sonay TÜRKMEN tarafından ortaklaşa yapılan çalışma sonucunda hazırlanan "Bebek Hemşireliği Uygulamasının Anne-Bebek Sağlığı ve Hastane Maliyetlerine Etkisi" konulu bilimsel çalışma; Bakanlığımız Hizmet Kalitesine katma değer sağlayacağından iyi uygulama örneği olarak yaygınlaştırılabileceği düşünülerek Sağlık Bakanlığına gönderilmişti.

Bakanlığımız mercilerince yapılan değerlendirilme neticesinde “Bebek Hemşireliği Uygulamasının sertifikalı eğitim programına dönüştürülmesiyle ilgili sürecin çalışma planına alınması 24 saat kesintisiz hizmet veren bebek hemşireliği uygulamasının ülkemiz bebek sağlığının geliştirilmesinde ve erken dönem ölümlerin önlenmesinde önemli rol oynayacağı düşünülmesi” yapılan çalışma adına güzel bir geri dönüş olmuştur.

Önceliğimiz her zaman geleceğimiz olacak nesiller ve ülke ekonomimiz olacaktır.