3-9 Kasım Tarihleri Arasında Gerçekleştirilen Organ Bağışı Haftası Etkinlikleri
07 Kasım 2018

3 -9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamın da 5 Kasım 2018 tarihinde Karaman Merkez Anaokulun da Karaman İl Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karaman Devlet Hastanesi önderliğinde, minik öğrencilerin hazırlamış olduğu şiir etkinliği ile organ bağışı farkındalığının artırılması amaçlanmıştır. Etkinlik öğrencilerin şiirleri ve toplu fotoğraf çekimi ile sona ermiştir.

06 Kasım 2018 tarihin de Karaman Devlet Hastanesi konferans salonunda İl Sağlık Müdürlüğü, KMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Karaman Devlet Hastanesi ve Karaman Organ Nakli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği(Kar-On-Der) iş birliği ile hazırlanan sunumda Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Ahmet Aslan, Nefroloji Uzmanı Uzm.Dr.Refik Olmaz, Yoğun Bakım Uzmanı Uzm.Dr. Engin Haftacı tarafından beyin ölümü, organ nakli aşamaları ve organ bağışının önemi, Kar-on-der Başkanı Ercan Çalışkan tarafından bu yıl “nefesim olur musun?” projesi ile organ bağışına davet ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi öğrencileri tarafından ise  kalp-kornea-böbrek nakilleri konusunda katılımcılara bilgiler aktarılmıştır.

Karaman Devlet Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirilen programa, Vali Fahri Meral’in yanı sıra, İl Emniyet Müdürü Fikret Bayraktar, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ali Şahin, İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Arslan, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr.Musa Şahin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Özçalık, Karaman Ticaret Borsası Ekrem Çavaş, Karaman Devlet Hastanesi Baştabibi Dr.Osman Açıkgöz, Sağlık çalışanları, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi öğrencileri, organ bağışı ile yaşama tutunan vatandaşlar ve aileleri  katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Karaman İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Arslan konuşmasın da “Her yıl 03-09 Kasım haftası organ bağışı haftası olarak kutlanmaktadır. Organ bağışı konusun da farkında lığı arttırmak için etkinlikler düzenlenir. Umut ediyoruz ki bu etkinlikler hedefine ulaşır ve bazı bedenler bağışlanan organlarla can bulur. Özellikle bu etkinliklerde ve çalışmalarda sivil toplum örgütlerinin çalışmaları çok önemlidir. Karaman ilimizde de 193 hastamız diyalize girerken Türkiye de bu sayı yaklaşık 60 binlere ulaşmaktadır. Türkiye de on binlerce hasta organ bağışı beklerken, gerçekleşen organ nakli çok daha düşüktür. Umuyorum ki organ bağışı konusunda bilinçlendirmeyi ve farkındalığı arttırabiliriz ve on binlerce bekleyen bedenlere can bulabiliriz.” dedi.

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ali Şahin ise “Bir insanı yaşatmak tüm insanlığı yaşatmaktır.Organ bağışı konusunda bilinmezlikler hasta ve hasta yakınları için engel oluşturmaktadır.Bu bilinmezliği ortadan kaldırarak organ bağışı farkında lığı yaratmalıyız. MÂİDE-32 ayette “Kim bir canı, başka bir cana ya da yeryüzünde fesat çıkarmasına karşılık olmaksızın öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir adamın hayatını kurtarırsa sanki bütün insanların hayatını kurtarmış olur.” diyerek sunumunu tamamladı.

Organ bağışı farkındalık tanıtım filmi ile program sona erdi.