Dr. Ümmüye Duran Zatürre Hastalığına Karşı Uyardı
12 Kasım 2018

12 Kasım Dünya Zatürre günü nedeni ile Karaman Devlet Hastanesinde çalışan Göğüs Hastalıkları hekimi Dr. Ümmüye DURAN zatürre hastalığına karşı halkımızı bilgilendirmek için;

“Halk arasında zatürre olarak bilinen bu hastalık, tıp dilinde pnömoni akciğer parankim dokusunun iltihaplanmasıdır. Her yaş grubunda meydana gelebilir.

Zatürre hastalığı klinik ve bulgulara göre tipik ve atipik olarak sınıflandırılır. Tipik olanlarda ani bir başlangıç meydana gelir. Üşüme, 40 dereceye varan ateş, titreme, öksürük, kirli yeşil paslı balgam ve baş ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Atipik grupta ise çok yüksek olmayan bir ateş, kuru inatçı öksürük, iştahsızlık, bulantı, kusma, kas ağrıları gibi belirtilerle meydana gelir.

Bu hastalığa bilhassa ileri yaş grubunda olan kronik hastalık dediğimiz DM, HT, KOAH astım gibi devamlı ilaç kullanılması gereken hastalar daha kolay yakalanır.

Zatürreden korunmak için; günde 2-2,5 litre su içilmeli, dengeli ve yeterli beslenilmeli, kronik hastalığı olan risk grubundaki kişiler her yıl grip aşısı ve 5 yılda bir zatürre aşısı yaptırmalıdır. Kapalı ortamlarda grip hastalığı olan insanlarla yakın temastan kaçınılmalıdır. Spor aktivitelerine düzenli bir şekilde devam edilmelidir.

Zatürre tedavi edilen, fakat geç kalınırsa özellikle vücut direnci düşük, kronik hastalığı olan kişilerde ölümcül seyredebilen bir hastalıktır. Zatürreye yakalanmamak için yukarıdaki belirtilen koruyucu önlemleri almalı ve yakalanma riskini en aza indirmeliyiz” sözlerine yer verdi.