BİR DAMLASINDA BİN ŞİFA: ANNE SÜTÜ
01 Ekim 2020

Her yılbirmilyondan fazla çocuğun ishalden, solunum yolu enfeksiyonları ve diğer enfeksiyonlardan öldüğü birdünyada, özellikle gelişmekte olan ülkeler için;yenidoğanı ilk6 ay sadece anne sütüyle besleyebilmek en hızlıen ekonomik çözüm yollarından biri olacaktır.Her bebeğin beslenmesinde yeri doldurulamayacak tek besin anne sütüdür. Anne sütü hem ekonomik hem de içeriğindeki maddeler bebeğin gereksinimlerine göredir. En üstün teknolojilerde bile,hiçbir mamanın içerisine anne sütündeki maddeleri aynı oranda koymak mümkün değildir.

Son yıllarda yapılan araştırmalarda, bebeklerin doğar doğmaz anne göğsüne konarak emzirmeye başlatılması sayesinde, annenin sütünün bol ve uzun süre devam ettiği görülmüştür. Bu yüzden bebek doğar doğmaz ilkyarım saat içinde emzirilmeye başlanmalıdır. Özellikledoğumdan sonra ilkbirkaç günde üretilen kolostrum (=ağız)denilen sütün birdamlası dahi zayi edilmeden bebeğin emmesi sağlanmalıdır. Kolostrum (=ağız)koyu kıvamlı,sarımsı renkte ve berraktır, ayrıca içerdiği koruyucu maddeler açısından da bebeğin ilkaşısı gibidir.

Anne sütünün bebeği; ishalden, damar sertliğinden, kansızlıktan, çinko yetmezliğinden, gelişme geriliğinden, şişmanlıktan, allerjiden,E vitamini yetmezliğinden, inek sütünün zararlarından,bakteriyel, mantar ve viral enfeksiyonlardan, bağırsak parazitlerinden koruduğu gibi anne sütü ile beslenen bebeklerin zeka düzeylerinin normalin üstünde olduğu da kanıtlanmıştır.

Anne sütünün dinamikbiryapısı vardır. Günün değişik saatlerine ve hatta emzirmenin başına ve sonuna göre de içeriğinde farklılıkgörülür. Bundan dolayıdır ki,bebek günün değişik saatlerinde ve memeyi bırakana kadar emzirilmelidir.Emzirmenin başında gelen süt daha açık ve mavimsidir, çok miktarda üretilir,protein,laktozve diğer besinlerden zengindir.Son gelensüt ise daha beyazcadır ve yağ içeriği fazladır. Bu son gelen yağ bebeğin enerji (kalori)ihtiyacının çoğunluğunu sağlarken, doygunluk hissi vererek de çocuğun daha fazla emip şişman olmasını engeller. Anne sütünün bütün bu özelliklerinden dolayı doğru bir şekilde bebeklere verilmesi sağlanmalıdır. Bu hususta aşağıdaki yöntemlere dikkatedilerek emzirme  yapılmalıdır;

1- Bebek altı aylık oluncaya kadar anne sütüne su dahil hiç bir ilave yapılmaz.

2- Bebek doğar doğmaz anne göğsüne konmalı ve memeyi emmesi sağlanmalı.

3- Özellikle kolostrumun bir damlasını bile bebeğin alması sağlanmalıdır.

4- Bebek  devamlı  anne  yanında  olmalı  ve  istedikçe  emmesi  sağlanmalıdır.

5-Bebek üç aylık olduğunda anne sütünde hafif bir azalma olabileceği, emmeye  devam  ederse  yeniden  artacağı  söylenmelidir.

6- Bebek altıaylıkolduğunda katı gıda başlanmalı, ancak anne sütüne devam  edilmeli(anne istiyorsa  bu  süre iki  yıl ve üzerine   kadar  uzatılmalıdır)

7-Bebek sadece meme başını değil, memenin bir kısmını da ağzına almalıdır.

8- Çok sıcak havada bile bebeğin su ihtiyacı anne sütü ile sağlanmalıdır.

9-Emziren  annenin  çok  rahat  pozisyonda  bebeği  emzirmesi  sağlanmalıdır.

Unutulmamalıdır ki;

Anne sütü bebeğe; fizyolojik ve en iyi besin, bebek-anne arasındaki psikolojik bağlantıda en iyiyol,bebeğin hastalıklardan korunmasında en emin yaklaşımdır. Sağlıklı nesiller  sağlıklı  emzirme  ile  başlar.

ANNELER;

SÜTÜNÜZ YAVRUNUZA  EN GÜZEL ARMAĞANDIR

BEBEĞİNİZİ DOĞUMDAN SONRA İLK YARIM SAAT İÇİNDE MUTLAKA EMZİRİN.

BEBEĞİNİZE İLK SÜTÜNÜZÜ (AĞIZ) MUTLAKA VERİN.

BEBEĞİNİZİ EMZİRDİKÇE SÜTÜNÜZ GELECEKTİR.

BEBEĞİNİZİN İLK ALTI AYDA SİZİN SÜTÜNÜZDEN BAŞKA GIDAYA İHTİYACI YOKTUR.

SÜTÜNÜZ TEK BAŞINA BEBEĞİNİZİ 6 AY BESLEMENİZE YETERLİDİR.

ANNE SÜTÜ İLE BESLENEN BEBEKLER İSHAL VE BULAŞICI HASTALIKLARA DAHA AZ YAKALANIRLAR.

BEBEĞİNİZ İSHAL OLDUĞUNDA EMZİRMEYE ÖZELLİKLE DEVAM EDİN.

EMZİRDİĞİNİZ BEBEĞİNİZE, YALANCI MEME VEYA EMZİK VERMEYİN.

ALDIĞINIZ ALKOL, SİGARA VE İLAÇLAR SÜTÜNÜZLE BEBEĞİNİZE GEÇEBİLİR.

BEBEĞİNİZİ EMZİRDİĞİNİZ DÖNEMDE BESLENMENİZE ÖZEN GÖSTER