24-30 Nisan Aşı Haftası “Aşı Bireysel Hak ve Ortak Sorumluluktur”
26 Nisan 2018

Her yıl nisan ayının son haftasında düzenlenen Dünya Aşı Haftası etkinlikleri bu yıl 24-30 Nisan 2018 tarihleri arasında yapılıyor. 2018 Dünya Aşı Haftasının ana teması Dünya Sağlık Örgütü tarafından, yaşam boyunca aşılanmanın kritik öneminin ve farkındalığının sağlanması olarak belirlenmiştir. DSÖ Avrupa Ofisi tarafından da hayatın her aşamasında bağışıklama ihtiyacına ve faydalarına odaklanılacağı belirtilmiş ve çocukların, adölesanların erişkinlerin ve sağlık personellerinin bağışıklaması üzerinde durulmuştur.

Aşılama, en etkili halk sağlığı müdahalelerinden biridir. 
Karaman İl Sağlık Müdürlüğü bu hafta kapsamında 25.04.2018 tarihinde mesai sonrası Kemal Kaynaş Stadyumunda spor yapan vatandaşlarla bez banner ile yürüyüş yapıldı.

Aşılanmanın, hem kişisel hem de toplumsal yararları ve çocukluk döneminde aşılama takvimini tamamlayan kişilerin hangi hastalıklardan korunacağı bilgileri verildi. Spor yapan vatandaşlar oldukça ilgili idi. Hafta boyunca Sağlıklı Yaşam Aracı ile il genelinde vatandaşlara afiş ve broşür eşliğinde çocukluk dönemi ve yetişkin aşıları, aşıların içerikleri, aşıların faydaları hakkında eğitimler düzenlenerek son zamanlarda artan yanlış bilgi kirliliği hakkında vatandaşlar bilgilendirildi.

25.04.2018 tarihinde Başyayla ilçemizde Aşı Haftası ile ilgili vatandaş ve öğrencilere bilgilendirme eğitimi yapılmıştır. Ayrıca Başyayla’da bulunan Şehit Ali Rıza Yücel İlköğretim okulunda Aşı Haftası ile ilgili eğitici skeç düzenlenmiştir.
26.04.2018 tarihinde Sarıveliler ilçesinde Aşı Haftası ile ilgili vatandaş ve öğrencilere bilgilendirme eğitimi yapılmaktadır. 
27.04.2018 tarihinde de Ermenek ilçesinde Aşı Haftası ile ilgili vatandaş ve öğrencilere bilgilendirme eğitimi yapılacaktır.

Hafta sonunda da Kemal Kaynaş Stadyumunda 
gerçekleştirilecek futbol maçı öncesinde bez banner eşliğinde sporcularımızla fotoğraf çekimi gerçekleştirilecek ve izleyicilere broşür eşliğinde bilgilendirme yapılacaktır.

Aşılanmanın, hem kişisel hem de toplumsal yararları vardır. Aşı, kişisel olarak aşılanan kişiyi hastalıklardan ve onların yol açtığı sakatlık ve ölümden korur. Aşılanmanın toplumsal yararları ise; aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerden oluşan toplumlar hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler ve bu yolla henüz aşılanmamış kişiler ile aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olan kişilerin de korunması sağlanmış olur.

Çocukluk döneminde aşılama takvimini tamamlayan bir çocuk; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve aşı ile önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten, zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek sakatlık ve ölümden korunmaktadır.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6