RAMAZANDA NASIL BESLENİLMELİ
18 Mayıs 2018

 

Beslenmede Dikkat Edilecek hususlar:

- Öğünler Sahur, Hafif İftar, Akşam yemeği ve Ara Öğün şeklinde düzenlenebilir.

- İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gerekir.

- Kan şekerinin dengeli gitmesi için sahura mutlaka kalkılmalı

- Azar azar ve iyi çiğneyerek yemek yenilmelidir.

- Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçının. Bunların yerine hazmı kolay, mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekler tercih edilmelidir. Bu besinler; tam tahıllı ürünler, süt ürünleri, et çeşitleri, yumurta, sebze ve meyvelerdir. Lifli yiyecekler tercih edilerek, Ramazanda en sık görülen sorunlardan biri olan kabızlık problemi de önlenebilmektedir.

- Sebze yemekleri ve tercihen zeytinyağlılar, salatalar yaz günlerinde en iyi seçimdir.

-  Kıymalı sebze yemekleri veya tahıl çorbaları, Kepekli ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketimi unutulmamalıdır.

-  Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir.

- Ayrıca sindirim sisteminin zorlanmaması için krema ve mayonezli yiyeceklerden yaz aylarında uzak durulmalıdır.

- Vücutta sadece deri yoluyla terleme dışında solunum, idrar ve dışkı yoluyla fazla miktarda su kaybı olmaktadır. Bu kaybı yerine koymak ve vücudun ihtiyacı  olan  sıvı  ve  elektrolitleri iftardan  sahura  kadar geçen  sürede  günlük  2 lt  sıvı  ihtiyacını  azar azar  şişkinliğe  neden  olmadan  alınmalıdır.

- Bununla birlikte alternatif sıvı kaynakları; geleneksel içeceğimiz ayran,limonata (şekersiz), taze sıkılmış meyve suları, prebiyotik özelliği olan kefirde bu sıcak günler için en iyi seçimlerdir.

Sahur  yemekleri 

  • Kahvaltı  tarzında  hafif  olmalıdır. Arzu  edilirse  çorba da  içilebilir.
  • Kahvaltılıkların da  aşırı  tuzlu ve  yağlı olmamasına  özen  gösterilmelidir.
  • Sucuk , pastırma, sosis ve salam  özellikle kaçınılması  gereken besinlerdir.

İftarda; Tüm gün aç ve susuz kalan kişilerin orucu  açarken  özellikle  yaz  aylarında  olduğumuz  düşünülürse fazlaca  sıvı gıdalara yüklenmek  asitli içecekleri  çok  tüketmek veya 3-4 çeşit yemeği bir arada ve hızlı bir şekilde  tüketerek boş mideye biranda yüklenilmemelidir. Aksi durumlarda midede  şişlik  hissi, reflü, midede yanma, ekşime , gaz  şikayetleri  kaçınılmaz  olur.

 Oysaki iftar yemeğine hafif yiyeceklerle başlamak daha doğrudur.

  • İlk etapta çorbalarla  başlanmalı “başlangıç için çok sıcak olmayan ılık çorba en uygun yiyecektir. Bağırsak problemi olanlar çorbalarına doğal lif ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler”
  • Biraz  ara verip  zeytinyağlı bir  sebze  yemeği  veya  salatalarla devam edilebilir.
  • Daha  sonra ana et yemeklerinden  biri  seçilebilir.
  • Yemek sonrası yenilecek tatlıların hamurlu ve kızartma işlemine uğramış bir tatlı olmamasına dikkat edilmeli sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ramazanın simgesi haline gelen güllaç buna en uygun tatlı olarak kabul edilebilir, haftada 1-2 kez sütlü tatlı yenilebilir. Ancak hemen yemek üzerine değil iftardan 1- 2 saat sonra yenilmesi daha uygun olur.
  • Yemekleri iyi  çiğnemek, çok tuzlu, yağlı  ve  tatlı besinlerden kaçınmak  gerekir. Ağır  hamur  tatlıları  yerine  sütlü tatlıları veya  meyveleri  seçmek sağlığımız  açısından  daha  yararlıdır.

Ramazanda Kilo Almamak İçin:

- Sahura kalkmadan geceden niyet etmeyin . Mutlaka sahura kalkın

- İftarda midenizi çok doldurup tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öğünde tüketmeyin
- Bol su içmelisiniz
- Sütlü tatlılar tercih edin
- Bolca meyve ve sebze tüketin
- Haftada 2 kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlı olarak kullanın.
- İftardan 1–2 saat sonra hafif yürüyüş yapın veya biraz egzersiz
- Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın bu şekilde daha az yağ almış olursunuz.
- Yavaş yiyin ve mutlaka iyice çiğneyin.

UNUTMAYALIM !!!

Oruç Bir Zayıflama Yöntemi Değildir. Bu  kutsal ay  vücudun  dinlendiği, toksinlerinden  arındığı bir  ay olmalıdır. 

Uzm. Dyt.  Berat ÜNÜVAR