72. VEREM EĞİTİM VE FARKINDALIK HAFTASI
07 Ocak 2019

72. VEREM EĞİTİM VE FARKINDALIK HAFTASI

06-12 OCAK 2019

Verem hastalığı halen dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2017 yılında; 10 milyon yeni verem hastası ortaya çıkmış, 1,6 milyon insan verem hastalığından hayatını kaybetmiştir. Türkiye’de 2017 yılında 12,046 verem hastası bulunarak tedavi edilmiştir. İlimize bağlı Verem Savaş Dispanserine 2018 yılı verilerine göre 4661 hasta başvuru yapmış olup tedavi edilen hasta sayısı 14’tür.

VEREM HASTALIĞI SOLUNUM YOLUYLA BULAŞAN BİR HASTALIKTIR

Verem, verem hastasının öksürmesi sonucu ortama yaydığı mikrobun sağlıklı kişi tarafından solunması ile bulaşan hastalık türüdür. Ortak kullanılan eşyalardan hastalık bulaşmaz. Tedavisi başlanan hastanın 15 gün sonrabulaşıcılığı biter. Irsi (kalıtsal) bir hastalık değildir. Hastalığın belirtileri; tedavilere yanıt vermeyen uzamış öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybıdır. Hastalığın tanısı balgam incelemesinde mikrobun görülmesi ile konur.

VEREM TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR

Yeterli ve düzenli tedavi ile günümüzde verem hastalığının tedavisi %95-99 oranında şifa ile sonuçlanmaktadır. Verem hastalığının tedavisi Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tedavi 6-9 ay sürer. Hastanın ilaçlarını düzenli gözetim altında her gün alması şarttır. İlaçlar düzenli kullanılmadığında ilaçlara karşı direnç gelişir ve tedavi zorlaşır.

VEREM HASTALIĞININ TEDAVİSİ ÜCRETSİZDİR

Verem hastalığından korunmanın en etkin yolu hastanın erken tespiti ve tedavinin başlanmasıdır. Verem aşısı bebeği ağır seyredebilecek hastalıktan korur.

HEDEFİMİZ VEREMSİZ BİR TÜRKİYE….