Karaman İl Sağlık Müdürlüğü’nde, İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan ARSLAN başkanlığında, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Musa ŞAHİN,Kamu Hastaneleri Başkan YardımcısıDr. Serkan KOYUNCU, İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Fatih Rüştü DELEN sağlık müdürlüğü yönetici kadrosu, Karaman Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Osman AÇIKGÖZ, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Fatih KUTSAL ve yerel basın mensuplarının katıldığı, müdürlüğümüze bağlı sağlık kuruluşlarının çalışmaları ve genel sağlık değerlendirmesinin yapıldığı basın toplantısı düzenlendi.
Öncelikle sağlık personelinin sayı olarak genel durumuna değinen Dr. Arslan, 2018’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı Karaman’daki sağlık personel sayısı 2272 iken, 2019 yılında bu sayının 2361’e yükselerek %4’lük bir artış oranı olduğunu ve Uzman Tabip artış oranının da %12,73 olduğunu belirtti.
İlimize bağlı Devlet Hastaneleri, Aile Hekimlikleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Özel Hastanelerdeki muayene sayılarının 2018 yılında toplamda 2.579.969 olduğunu, Karaman’da bir bireyin yılda 10,2 defa muayene olduğunu belirten Arslan, kuruluşlarımızın sağlık hizmetlerinin talebini karşılamak ve hizmet kalitesini artırmak için koordineli bir şekilde çalışma sürdürüldüğünü ifade etti.
Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetlerinden, “Demir Gibi Türkiye Projesi” kapsamında 2004 yılında başlatılan proje kapsamında bebek ve gebelerimize profilaksi ve tedavi amacıyla demir preparatı dağıtımı yapılmıştır. Aynı zamanda “D Vitamini Yetersizliğinin Önlenmesi Ve Kemik Sağlığının Korunması Projesi” kapsamında 2005 yılında başlatılan proje kapsamında çalışmalara devam edilmiş olup, 2018 yılı içerisinde bebeğe ve gebeye D vit damlanın ücretsiz olarak dağıtımı yapılmıştır.
Kronik hastalıklar ile mücadelede, halkımıza yönelik farkındalık çalışmaları olarak müdürlüğümüz tarafından ilimizde halkın yoğun olduğu yerlerde belirli aralıklarla stantlar açılarak “Düzenli Fiziksel Aktivitenin Yararları, Yeterli ve Dengeli Beslenme, Obezite, Diyabet, Kanser, Astım-KOAH vb.» konularında halkımızı bilinçlendirme çalışmaları yapılmıştır. Aynı zamanda ilimizin işlek caddelerinde ve halkın yoğun olduğu bölgelerde, Müdürlüğümüze ait olan billboardlardan yararlanılarak “Sağlıklı Beslen ve Hareket Et, Astım, Tuz Tüketiminin Azaltılması” ile ilgili afişler asılarak bu konuda halkın farkındalığının arttırılması sağlanmıştır.
Bulaşıcı hastalıklar ile aşılama çalışmaları kapsamında 2018 yılı 12 aylık aylara göre aşı oranlarında DaBT-İPA-Hib 1, DaBT-İPA-Hib 2, DaBT-İPA-Hib 3, DaBT-İPA-Hib R ve Hepatit B 1-2-3 aşılarının hepsinde %95’in üstünde başarı sağlanmıştır.
Şu anda toplam 37 adet 112 ambulansı ve 15 tane 112 istasyonu olduğunu belirten Dr. Arslan, ilk 10 dakikada kentsel vakaya varış oranın %98,7 olduğunu ifade etti.
Nitelikli yatak oranında Türkiye sıralamasında Karaman ilimizin 1. Sırada yer almaktadır. Açıklamak gerekirse ilimizdeki kamu sağlık tesislerinde tüm yatakların Sağlık Bakanlığı standartlarında nitelikli olduğunun göstergesidir.
İlimizde Sağlık yatırımlarında Ayrancı İlçe Entegre Hastanesi Şubat 2019 tarihinde faaliyete geçmiş olup yatırım tamamlanmıştır. Yatırım devam eden projeler olarak Merkez 8 Nolu 4 Hekimlik ASM, Merkez 11 Nolu ASM ve Eski Doğum Hastanesinin bulunduğu arsada yapılacak olan Sağlık Kompleksi Binasının ilgili müteahhit firmaya yer teslimi yapılarak çalışmalar devam etmektedir. 2019 yılının ilk çeyreğinde inşaatına başlanacaktır.
Yapılan sunumdan sonra toplantı soru cevap şeklinde ilerleyerek tamamlanmıştır.