2019 DÜNYA HİPERTANSİYON GÜNÜ
Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Nedir?
Kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden(120/80 mmHg)fazla olmasıdır.
Yüksek Tansiyonun En Sık Rastlanan Belirtileri Nelerdir?
Baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışlarıdır.
Yüksek Tansiyonun Nedenleri Nelerdir?
Yüksek tansiyonun birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenler kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlılıktır. Bazen bir hastalığa bağlı olarak görüldüğü gibi gebelikte de tansiyon yüksekliği gelişebilir.
Yüksek Tansiyon Neden Tehlikelidir?
Yüksek tansiyon kontrol altına alınmazsa inme, kalp krizi, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, bilinç bozukluğu, körlük ve damarlarda anevrizma oluşmasına neden olmaktadır.
Yüksek Tansiyon Gelişimi Nasıl Önlenebilir?
Tütün ve alkol kullanılmaması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi yüksek tansiyonun kontrol altına alınması için yeterli olabilir. Eğer yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç başlanabilir.
Yüksek Tansiyonu Olan Bireylerin Dikkat Etmesi Gereken Konular Nelerdir?
- Tütün ve alkol kullanımından vazgeçilmeli,
- Sağlıklı beslenmeli,
- Fazla kilolu/obez ise kilo vermeli,
- Fizik aktiviteleri düzenli yapmalı
- Tuz kullanımını azaltmalı,
- Düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli,
- İlaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanmalı
- Kan basıncı düzenli izlemeli/izlenmesini sağlamalıdır.
Tuz Tüketimini Azaltmanın Yolları
- Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih ediniz.
- Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa, mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. “Tuzsuz” ya da “tuzu azaltılmış” besinleri tercih ediniz.
- Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı % 15 azaltılabilir.
- Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz.
- Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih ediniz.
- Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları vb. yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durunuz ya da çok nadir tüketiniz.
- Taze sebze ve meyve tüketimini arttırınız.
- Maden suları kaynağına göre farklı miktarlarda çözünmüş halde yapısında; sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve alüminyum olmak üzere çok sayıda mineral ve doğal gaz içermektedir. Bu nedenle satın aldığınız maden sularının sodyum içeriğini etiketinden kontrol ediniz.