31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ
31 Mayıs 2019

31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ

Bilindiği gibi sigara kullanımı, halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorun olup; en önemli önlenebilir ölüm nedenidir. Tütün ve tütün ürünlerine karşı sistematik bir mücadele verilmemesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 yılları arasında dünyada 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir.

Bu nedenle Dünyada ve Ülkemizde sigara kullanımının önlenmesi ve mücadelenin önemi her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda birinci amacımız okul çağındaki çocuklarımız ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamak, ikinci amacımız sigarayı bırakmak isteyen nikotin bağımlılarına sigarayı bırakmalarında uzman doktor kontrolünde onlara yardımcı olmaktır.

Ülkemizde “Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa” sigara ile mücadelede önemli bir aşamadır. Dumansız hava sahası konusunda halkımızda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması pek çok bakımdan önemlidir. 4207 Sayılı Kanun hükümlerine aykırı olarak kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi durumunda vatandaşlarımızın ALO 184 SABİM, ALO 155 Polis, 153 Zabıta, ALO 156 Jandarmayı arayarak yasanın uygulanmasına destek vermelerini bekliyoruz.

Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada “Sigarayı Bırakma Polikliniklerinin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. İlimizde de sigarayı bırakmak isteyenlerin vatandaşlarımızın,

1-Karaman Devlet Hastanesi /Göğüs Hastalıkları Polikliniği

2-KETEM (Sağlıklı Yaşam Merkezine)Öğretmen Evi Lokali- BİM Mağazası Karşısı

3-ERMENEK İlçesi Toplum Sağlığı 2 Nolu ASM 12 Nolu AHB de hizmet vermektedir

4-Ayrıca SARIVELİLER ilçemizde de Haziran ayı sonu itibari ile SBP polikliniği açılması planlanmıştır.

Vatandaşlarımızın şahsen veya (182 Sağlık Bakanlığı M.R.S)’den Ülke genelinde hizmet veren Sigara Bıraktırma Polikliniklerinden İstediği doktoru seçerek Sigara Bıraktırma Tedavi ve Danışmanlık hizmeti alabilmeleri sağlanmıştır. Bakanlıkça yetkilendirilmiş sertifikalı doktor reçetesi karşılığında ücretsiz sigara bıraktırma tedavi ilaçlarını Karaman İl Sağlık Müdürlüğünden,KETEM Sağlıklı Yaşam Merkezinden, Ermenek İlçesi 2 Nolu ASM den ücretsiz tedavi ilaçlarını temin edilebilmesi sağlanmış olup, ilaçlar 20 Haziran 2019 itibari ile ilimizde olacaktır.

Sigara, yalnızca bir sağlık sorunu değil; aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir sorundur, bu noktada Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla tüm halkımızı Ramazan Ayını Fırsat bilerek; Sigarayı Bırakmaya, Fiziksel Aktiviteye, Sağlıklı Yaşamaya, Sağlıklı Beslenmeye davet ediyoruz.Unutmayınız ki;Sigaradan Aldığınız Her Nefes Sizi Son Nefesinize Yaklaştırır.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü vesilesi ile tüm vatandaşlarımızın gününü kutlar sağlıklı nesillerimizin geleceği için tüm halkımızın ''Dumansız Bir Hava Sahası''  ortamında yaşamasını temenni ederim.

Dr. Adnan KURŞUN

İl Sağlık Müdürü