3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü
İnsanlar arasındaki iletişim yolları içinde en önemlisi ve en sık kullanılanı konuşarak anlaşma yoludur. Konuşma öğrenilmiş bir davranıştır, anne ve babalar, çocuğun yakın çevresindeki kişiler farkında olmaksızın konuşma öğretmenliği yapmaktadırlar. Konuşmanın öğrenilmesinde ise en önemli unsur işitmedir.
İşitme kaybı bu duyulardan en önemlisi olan işitme bozukluğu durumunda ortaya çıkar. İşitme engeli, işitme duyarlılığının kişinin gelişim, uyum, özellikle iletişimdeki görevlerini yerine getirmesinde en büyük engeli oluşturur. İşitme duyusunun kaybı, özellikle bebeklik döneminde konuşmanın öğrenilmesi açısından ciddi bir sorun teşkil eder ve bu bireyler iletişim açısından ciddi problemler yaşarlar. İşitme kaybı olan çocuklar; okul döneminde başarısızlık, psikolojik olarak toplumdan uzaklaşma, içine kapanıklık ve sosyal yönden başarısızlık gösterebilir.
İşitme kaybının teşhisi ne kadar erken yaşta sağlanırsa, tedavinin ve bireyin tüm gelişiminin o kadar sağlıklı olacağı unutulmamalıdır. Yani, işitme kaybında erken teşhis çok önemlidir. Özellikle ilk iki yaş, çocuğun konuşmasını geliştirebilmesi için en önemli dönemdir.
Aile, çocuğun büyümesini ve gelişmesini dikkatli bir gözlemle takip ediyorsa, işitme kaybı erken dönemde teşhis edilebilir. Çocukların işitme duyusunu değerlendirmek için artık büyümelerini beklemek gerekmemektedir. Yaşamın ilk günlerinde uygulanabilen basit, ucuz ve güvenilir testler ile yenidoğan bir bebeğin erken dönemde bir bebeğin işitme engelini saptamak mümkündür.
Ülkemizde 2004 yılında başlatılan "Ulusal Yeni Doğan İşitme Taraması Kampanyası" ile tüm bebeklerin doğum hastanelerinden taburcu olmadan önce işitmelerinin güvenli ve doğru olarak test edilmesi sağlanmaktadır. İşitme taramalarının amacı, işitme engeli ile doğan İlk 1 ay içinde yenidoğan işitme taramasını yapmak İlk 3 ay içinde işitme kaybının tanısının koymak ve bebek en geç 6 aylık olduğunda işitme kaybına uygun işitme cihazı kullanmasını sağlamak. Yaşamın ilk 6 ayı içerisinde tanı konup uygun işitme cihazı ile rehabilitasyona başlayan çocuklarda başta dil ve konuşma gelişimi olmak üzere tüm gelişim alanlarında yaşıtlarına yakın performans görülür, eğer tanı ve yönlendirmede geç kalınırsa çocukların yaşıtlarını yakalaması mümkün olamamaktadır.
Bu yüzden yenidoğan bebeklerin hastanede işitme tarama testinin yapılması önemlidir.
Bu vesile ile Müdürlüğümüz ÇEKÜS birimi çalışanları ve Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü nün katılımlarıyla Yenidoğan İşitme Tarama ünitesi ziyaret edilerek birimde hizmet almakta olan ebeveynlerimize bilgilendirmeler yapıldı.
Her çocuğun işitebilmesi ve konuşmayı öğrenebilmesi onun en temel hakkıdır.