Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
10 Şubat 2021

Sigaradan Aldığınız Her Nefes Sizi Son Nefesinize Yaklaştırır

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 9 Şubat “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre sigara, dünya üzerinde her yıl yaklaşık  6 milyon kişinin sigara kaynaklı hastalıklardan ölümlere sebep olduğu tespit edilmiştir.  Ülkemizde ise tüm ölümlerin yüzde 23’ü tütün ve tütün ürünlerine bağlı hastalıklar sebebiyle olduğu belirlenmiş olup,  bu sebeple yaklaşık her yıl 100 bin kişi ölmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre tütün, kanserden ölümlerin % 22’sinden sorumludur. Sigaranın hayatınızdan çalmasına izin vermeyin. Vücudumuzdaki her organa zarar veren sigara, kadınların hayatından 23 yıl, erkeklerin hayatından ise 28 yıl kayba uğratmaktadır. Sigara sadece size değil, çevrenizdekilere de zarar vermektedir. Zararlı etkisi, henüz çocuk doğmadan önce başlamaktadır.

Sigarayı bırakan İnsanlarda görülen olumlu değişimler:

• "Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak kan dolaşımı düzelir.
  • 8 saat sonra kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır.
  • 48 saat sonra kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
  • 72 saat sonra hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları kendi kendini temizlemeye çalışır ve enerji düzeyi artar.
  • 2-12 hafta sonra tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür.
  • 12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır."
  •

Sigara, yalnızca bir sağlık sorunu değil; aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir sorundur. Bu noktada, halkımızınsigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranının, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara göre daha yüksek olduğunu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Sigarayı bırak, hayatı bırakma sloganı ile vatandaşlarımızın Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği, KETEM Sağlıklı Hayat Merkezi (Öğretmen Evi Lokali Yanı)Vatandaşlarımızın ücretsiz tedavi olarak ücretsiz sigara bırakma ilaçlarını almaları sağlanmıştır.