Karaman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Serkan Yurdakul, Kurban Bayramı sonrası olası şarbon riskleri hakkında vatandaşları uyardı.
Deri, solunum sistemi ve sindirim sistemlerinde üç farklı şekilde meydana gelebilecek şarbon tehlikesinin ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabileceğine dikkat çeken İl Müdürü Yurdakul, bu konuda yaptığı açıklamada; "Geçtiğimiz hafta yerine getirdiğimiz kurban ibadeti sırasında gerek hayvan satın alma gerekse kesim aşamasında vatandaşlarımızın hayvanlar ile teması artmıştır. İfade etmek istediğim bir husus da şarbon hastalığıdır. Şarbon; sığır, koyun keçi gibi hayvanlardan insanlara bulaşan mikrobik bir hastalıktır. Hasta hayvanlarla veya bunların kirlettiği eşya veya malzemelerle deri yoluyla, şarbon mikrobu taşıyan hayvanların etlerinin tüketilmesi sonucu barsak yoluyla, şarbon mikrobu bulaşmış tozların veya hayvan tüylerinde bulunan mikrobun solunması sonucu akciğer yoluyla bulaşabilmektedir.” dedi.
Yurdakul ülkemizde genel olarak en çok deri şarbonu görüldüğüne dikkat çekerek “Deri şarbonunda lezyonlar genellikle vücudun açık yerlerinde görülür. Şarbon sporlarının deriden girdiği yerde, ilk önce böcek ısırığına benzer biçimde kabarık, kaşıntılı bir şişlik oluşur. Bu şişlik 1-2 gün içerisinde içi su dolu kabarcığa dönüşür ve daha sonrada ağrısız, genellikle 1-3 santimetre genişliğinde ortasında karakteristik siyah renkte ölü dokunun yer aldığı bir yara meydana gelir. Bu tür bir durumla karşılaşılması durumunda sağlık kurumlarına başvurulmalıdır.’’ dedi.
Sağlık Müdürü Yurdakul, şarbonun tedavisi olan bir hastalık olduğunu ve uygun antibiyotikler ile kısa sürede tedaviye başlanması durumunda tamamen iyileşme olacağını sözlerine ekledi.