Mycobacterium tuberculosis basilinin Robert Koch tarafından keşfedildiği 24 Mart 1882 tarihine ithafen, belirlenen gün boyunca düzenlenecek etkinliklerle tüberküloz hastalığının sağlık, sosyal ve ekonomik açıdan yıkıcı sonuçlarına dikkat çekilmekte ve kamuoyunun hastalık hakkındaki farkındalığının artırılması amaçlanmaktadır.Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2024 yılı tüberküloz günü temasını “Evet! Tüberkülozu Bitirebiliriz!” olarak belirlemiştir.
DSÖ 2024 Küresel Tüberküloz Raporu’na göre; 2023 yılında dünyada 10,8 milyon yeni Tüberküloz hastasının olduğu, 1,25 milyon kişinin bu sebeple öldüğü belirtilmektedir.
Günümüzde yaklaşık 2 milyar insanın bu basille tanışmış olduğu ve bu kişilerin %5-10’unun hayatının herhangi bir döneminde tüberküloz hastası olma riskinin bulunduğu tahmin edilmektedir.
Verem hastasının öksürmesi sonucu ortama yaydığı mikrobun (damlacık yolu) sağlıklı kişi tarafından solunması ile bulaşan bu hastalığın bulaşıcılığı, tedavisi başlandığı taktirde 15 gün sonra bitmektedir. Ortak eşya kullanımı ile bulaşmamaktadır. Irsi (kalıtsal) bir hastalık değildir.
Hastalığın belirtileri; tedavilere yanıt vermeyen uzamış öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybıdır.
Hastalığın tanısı balgam incelemesinde mikrobun görülmesi ile konur.
VEREM TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR
Yeterli ve düzenli tedavi ile günümüzde verem hastalığının tedavisi %95-99 oranında şifa ile sonuçlanmaktadır. Tedavi 6-9 ay sürer. Hastanın ilaçlarını düzenli gözetim altında her gün alması şarttır. İlaçlar düzenli kullanılmadığında ilaçlara karşı direnç gelişir ve tedavi zorlaşır.
Verem hastalığından korunmanın en etkili yolu, verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir.
Verem aşısı, ülkemizde doğumdan sonra 2. ayını dolduran bebeklere yapılmakta olup bebeği ağır seyredebilecek hastalıktan korur.
VEREM HASTALIĞININ TEDAVİSİ ÜCRETSİZDİR
Verem hastalığının tedavisi Verem Savaşı Dispanserlerinde ayaktan ve ücretsiz olarak yapılmaktadır.