7-14 OCAK BEYAZ BASTON KÖRLER HAFTASI
10 Ocak 2018

Karaman İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan ARSLAN 7-14 Ocak Beyaz Baston Körler Haftası nedeni ile, Karaman Devlet Hastanesinde çalışmakta olan tamamen görme engelli olan Aysel Yaman hanıma ziyarette bulundu. Ziyaret esnasında Aysel Hanım’ın karşılaştığı sorunları dinledi. Aysel Hanım kaldırımlara görme engelliler için yapılan klavuz çizgilerinin yayaların, esnafların kapatması ve otomobillerin yanlış park etmesi sonucu işgal etmelerinden dolayı şikayetçi olduğunu dile getirdi. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını istedi. Ayrıca belediye otobüs duraklarının sesli durak sistemine geçilmesini Karaman Belediye Başkanlığı’ndan talep etti. İlgili talep Belediye Başkanlığına iletildi.

İlimizde faaliyet gösteren Karaman Sakatlar Derneğini de ziyaret eden Dr. Arslan, Dernek Başkanı Ercan Çalışkan ile görme engelliler ve karşılaştıkları sorunlar hakkında istişare etti.


Dr. Arslan yaptığı açıklamada şunları belirtti;
“Bugünler bizim aklımızla değil yüreğimizle ve hislerimizle düşünebildiğimiz günlerdir. Her birimizin yakınında, çevresinde bugünlerin sayesinde, onların farkına varmamızı bekleyen kardeşlerimiz var. Sağlık Bakanlığımız ve Karaman İl Sağlık Müdürlüğü olarak, görme engelli bireylerimizin sorunlarına sahip çıkmak, toplumsal yaşama tam katılımlarını sağlamak, doğru ve kalıcı çözümler üretmek, onların yaşama sevincini yitirmeden ve ayrımcılığa maruz kalmadan engellerini aşarak yaşama sımsıkı sarılmaları, mutlu bir yaşam sürmeleri için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Beyaz Baston Körler Haftası ile ilgili bilgiler şu şekildedir.

Beyaz Baston, 1921 yılında Londra'da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini fark etmesi için bastonunu beyaza boyamasıyla oluşmuş ve başarılı olması nedeniyle Fransa'da Körler Örgütü tarafından 1931 yılında simge haline gelmiş engelli hareketidir. Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri ‘Beyaz Baston Körler Haftası’ olarak kabul edilmektedir.

Engellilerin topluma katılmalarının önündeki en büyük engelleri örnekleyecek olursak ulaşım, fiziksel çevre ve konut sorunları önde gelen sorunlardandır. Görme engellilerin içinde yaşadıkları fiziksel çevre, sahip oldukları fiziksel işlev bozuklukları / yetersizlikleri ve bunun yol açtığı sınırlamalar yüzünden bu etmenler büyük önem taşımaktadır. Yollar, kaldırımlar, kamu binaları, parklar ve bahçeler, okullar, içinde yaşanılan konutlar, ulaşım araçları ve bunun gibi daha birçok fiziksel çevre unsuru, görme engellilerin topluma kazandırılmasının önünde ciddi birer engel oluşturmaktadır. 2002 Türkiye Özürlüler Araştırması’nda engelli bireyin yaşadığı çevrede bina, cadde, sokak, yollarda ve toplu taşım araçlarında engeline uygun düzenlemelerin bulunma durumu sorgulanmıştır. Hangi engel türünde olursa olsun genel olarak engelli bireylerin yaşadığı çevrede engeline bağlı olarak herhangi bir düzenleme bulunmadığı ve engellilerin de bu konuya ilişkin olarak herhangi bir bilgisinin olmadığı saptanmıştır. Bu konuda sektörler arası işbirliğiyle yapılacak düzenlemeler engellilerin topluma kazandırılmasını, toplumla bütünleşmesini kolaylaştıracak ve engellilerin yaşam kalitelerini artıracaktır.

Beyaz Baston Körler Haftası’nın görme engelli kişilerin aldıkları hizmetler, gereksinimleri ve sorunlarına yönelik çözüm yollarının tartışıldığı bir hafta olarak ele alınıp değerlendirilmesi, önemli kazanımlar sağlayacaktır. 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5