Beslenmede Dikkat Edilecek hususlar:
- Öğünler Sahur, Hafif İftar, Akşam yemeği ve Ara Öğün şeklinde düzenlenebilir.
- İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gerekir.
- Kan şekerinin dengeli gitmesi için sahura mutlaka kalkılmalı
- Azar azar ve iyi çiğneyerek yemek yenilmelidir.
- Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçının. Bunların yerine hazmı kolay, mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekler tercih edilmelidir. Bu besinler; tam tahıllı ürünler, süt ürünleri, et çeşitleri, yumurta, sebze ve meyvelerdir. Lifli yiyecekler tercih edilerek, Ramazanda en sık görülen sorunlardan biri olan kabızlık problemi de önlenebilmektedir.
- Sebze yemekleri ve tercihen zeytinyağlılar, salatalar yaz günlerinde en iyi seçimdir.
- Kıymalı sebze yemekleri veya tahıl çorbaları, Kepekli ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketimi unutulmamalıdır.
- Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir.
- Ayrıca sindirim sisteminin zorlanmaması için krema ve mayonezli yiyeceklerden yaz aylarında uzak durulmalıdır.
- Vücutta sadece deri yoluyla terleme dışında solunum, idrar ve dışkı yoluyla fazla miktarda su kaybı olmaktadır. Bu kaybı yerine koymak ve vücudun ihtiyacı olan sıvı ve elektrolitleri iftardan sahura kadar geçen sürede günlük 2 lt sıvı ihtiyacını azar azar şişkinliğe neden olmadan alınmalıdır.
- Bununla birlikte alternatif sıvı kaynakları; geleneksel içeceğimiz ayran,limonata (şekersiz), taze sıkılmış meyve suları, prebiyotik özelliği olan kefirde bu sıcak günler için en iyi seçimlerdir.
Sahur yemekleri
- Kahvaltı tarzında hafif olmalıdır. Arzu edilirse çorba da içilebilir.
- Kahvaltılıkların da aşırı tuzlu ve yağlı olmamasına özen gösterilmelidir.
- Sucuk , pastırma, sosis ve salam özellikle kaçınılması gereken besinlerdir.
İftarda; Tüm gün aç ve susuz kalan kişilerin orucu açarken özellikle yaz aylarında olduğumuz düşünülürse fazlaca sıvı gıdalara yüklenmek asitli içecekleri çok tüketmek veya 3-4 çeşit yemeği bir arada ve hızlı bir şekilde tüketerek boş mideye biranda yüklenilmemelidir. Aksi durumlarda midede şişlik hissi, reflü, midede yanma, ekşime , gaz şikayetleri kaçınılmaz olur.
Oysaki iftar yemeğine hafif yiyeceklerle başlamak daha doğrudur.
- İlk etapta çorbalarla başlanmalı “başlangıç için çok sıcak olmayan ılık çorba en uygun yiyecektir. Bağırsak problemi olanlar çorbalarına doğal lif ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler”
- Biraz ara verip zeytinyağlı bir sebze yemeği veya salatalarla devam edilebilir.
- Daha sonra ana et yemeklerinden biri seçilebilir.
- Yemek sonrası yenilecek tatlıların hamurlu ve kızartma işlemine uğramış bir tatlı olmamasına dikkat edilmeli sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ramazanın simgesi haline gelen güllaç buna en uygun tatlı olarak kabul edilebilir, haftada 1-2 kez sütlü tatlı yenilebilir. Ancak hemen yemek üzerine değil iftardan 1- 2 saat sonra yenilmesi daha uygun olur.
- Yemekleri iyi çiğnemek, çok tuzlu, yağlı ve tatlı besinlerden kaçınmak gerekir. Ağır hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları veya meyveleri seçmek sağlığımız açısından daha yararlıdır.
Ramazanda Kilo Almamak İçin:
- Sahura kalkmadan geceden niyet etmeyin . Mutlaka sahura kalkın
- İftarda midenizi çok doldurup tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öğünde tüketmeyin
- Bol su içmelisiniz
- Sütlü tatlılar tercih edin
- Bolca meyve ve sebze tüketin
- Haftada 2 kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlı olarak kullanın.
- İftardan 1–2 saat sonra hafif yürüyüş yapın veya biraz egzersiz
- Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın bu şekilde daha az yağ almış olursunuz.
- Yavaş yiyin ve mutlaka iyice çiğneyin.
UNUTMAYALIM !!!
Oruç Bir Zayıflama Yöntemi Değildir. Bu kutsal ay vücudun dinlendiği, toksinlerinden arındığı bir ay olmalıdır.
Uzm. Dyt. Berat ÜNÜVAR