İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli Uzman Diyetisyen Berat ÜNÜVAR Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara beslenme önerilerinde bulundu.
Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenebilmek için neler yapılmalıdır?
» Et, çok yüksek protein içermesi sebebiyle mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Dolayısıyla kurban kesildikten sonra etler dış ortamda ve oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir.
» Kurban edilen hayvan sağlıklı olsa dahi, kesimden çok kısa bir süre sonra kas ve iç organlarda mikroorganizmalar üremeye başlar. Bu nedenle etler ve sakatatlar kesinlikle çiğ veya az pişmiş bir şekilde tüketilmemelidir.
» Yaşa, yapıya ve sağlık durumuna göre değişmekle birlikte, bir insanın günde ortalama 50 ila 100 gram protein ihtiyacı bulunmaktadır. İhtiyaçtan fazla et tüketmek böbrekleri yorar, bu nedenle günlük alınan et miktarına dikkat edilmelidir.
» Buzlukta saklanan etler oda sıcaklığında değil, buzdolabında (yaklaşık +4˚C) çözdürülmelidir. Çözdürülen etler asla tekrar dondurulmamalıdır.
» Etin içindeki vitamin ve mineral kaybını önlemek amacıyla et pişirme tekniği olarak kızartma yerine haşlama veya fırınlama tercih edilmelidir.
»Et, demir yönünden oldukça zengin bir besindir. C vitamini ise demirin vücuttan emilimini artırmaktadır. Bu nedenle kurban etini taze domates, biber, maydanoz, limon gibi C vitamini bakımından zengin gıdalarla birlikte tüketmek gerekir.
Kurban etlerini nasıl saklamalıyız ?
Et ve et ürünleri, protein açısından zengin oldukları için çabuk bozulma riski içindedir. Bu nedenle etleri mümkün olduğunca dışarıda bekletmemek gerekir. Buzdolabı poşetine koyarak muhafaza edeceğimiz etleri, buzdolabında maksimum 3 gün, buzlukta -2 derecede maksimum 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede maksimum 3 ay saklayabiliriz. Donmuş etleri buzdolabında çözdürdükten sonra pişirme işlemine tabi tutun. Açık havada veya kalorifer üstünde çözünen ette bakteri çoğalması ve besin zehirlenmesi yaşanacaktır. Çözünmüş eti tekrar asla dondurmayın.